Kimimiz erken yaşta kimimiz akademik serüvenini tamamladıktan sonra iş hayatına adım atıyoruz. Eğer kurumsal bir firmada veya kurumsalımsı* bir firmada çalışmaya başlıyorsanız dikkat etmeniz gereken şeyler aslında hep aynı. Kimi plaza dünyası der kimi iş hayatı. Hepimiz benzer yollardan geçeriz. Tek farkı farklı otobanlarda giden arabalar misali.
İşe ilk başladığınızda dikkat etmeniz gerekenler;
· Yanınıza insan kaynakları ya da yöneticiniz dışında hoş geldin diye ilk gelen, oranın müzevir müzeyyendir. Yani siz geldiğinizde diğerlerine “dur bakalım öğrenirim ben kimin nesiymiş bu. Kimin torpillisi ona göre davranırız” diyerek ortalığa dedikodu yaymak için gelen dedikodu girişimcisidir. O kişiye karşı hep dikkatli olmanız gerekir. Tekin değildir.
· Ne yaparsanız yapın şirketle ilgili sorularınızı sadece insan kaynakları çalışanlarına sorun. Onun dışında sorduklarınızdan duyacağınız hikayeler sizi hep yanıltacaktır.
· İyi bir gözlemci olun, size anlatılanlarla kalmayıp sağlamasını mutlaka yapın.
· Mail kullanırken çok dikkatli olun. Yönlendir ya da tümüne gönder demeden önce şirket mail gruplarının neler olduğunu ve içlerinde kimler olduğunu mutlaka öğrenin.
· İnsan Kaynakları tarafından size aktarılan şirket genel bilgilerini örneğin giriş çıkış saati, öğle tatili vb gibi, “bakma sen onlara öyle derler ama takılır burada herkes kafasına göre” diye telkinde bulunanlara inanmadan önce bir süre İnsan Kaynaklarını dinlemeye devam edin.
· Sizden bir şey istendiğinde mutlaka teslim tarihini sorun, sürede mutabakat sağlayın ve öyle işe başlayın.
· Sizden bir süre istendiğinde mutlaka bir opsiyon koyarak son tarihi verin. Çünkü mutlaka verdiğiniz süreyi geçirenler olacaktır.
· İş hayatında dost edinme ihtimalinizin az olduğunu göz ardı etmeyin.
· İş dünyasında arkadaşlıkların çoğunun menfaatler çakışana kadar ya da bir terfide rakip olana kadar süreceğini asla unutmayın.
· Çalıştığınız marka ile asla duygusal bağ kurmayın.
· Profesyonel olduğunuzu, bilgi ve emek kiraladığınızı hiç aklınızdan çıkarmayın.
· Çok daha iyi bir iş teklifinde sadece kendi hedefleriniz odaklı bir değerlendirme yapın.
· Ben olmasam kim yapar ki diye düşünmeyin. Şirketlere eleman çok, size de iş.
· Asla ardını getiremeyeceğiniz blöfler yapmayın. Mesela zam isteyip, olumsuz cevap alınca “olsun patron canın sağolsun” diyecek duruma kendinizi sokmayın.
· İş ve özel hayatınızı mutlaka birbirinden ayırın. Ve bu düzeni bir yaşam tarzı haline getirmeyi ihmal etmeyin.
· Yeni olduğunuz için bir çok konuda size acemi muamelesi yapanlar olacaktır. Hiç aldırmayın. Yolunuza bakın. Sadece sizden sonra gelenlere yapılmayacaklar listenize ekleyin yeter.
· “Sen daha yenisin bilmezsin” diye duyacağınız cümleleri çok kafanıza takmayın. Unutmayın kimse anne karnından bunları bilerek doğmadı. Bunu size söyleyenlerde aynı yollardan geçti. Sadece onların yoluna çıkanları doğrumu yanlış mı süzgecinden geçirmeden birebir kopyaladıkları için öyle davrandıklarını unutmayın.
· Bilgisayarınızı asla açık bırakmayın. Başından ayrıldığınız anda mutlaka kitleyin. Ve şifrenizi kamuya açmayın.
· İşinizi en ince detayına kadar öğrenin. Bilgi güçtür bunu asla unutmayın.
*Dışı kurumsal içi patron şirketi olanlar